Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις

Οι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ) είναι λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Μερικές από τις πιο γνωστές είναι: HIV/AIDS, χλαμύδια, έρπης, σύφιλη, κονδυλώματα, ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα Γ, τριχομονάδες κ.α.
Το προφυλακτικό αποτελεί τον μοναδικό τρόπο προφύλαξης από αρκετές από τις λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV/AIDS.

Οι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ) συνεχίζουν να αποτελούν μια πολύ σοβαρή απειλή κατά της υγείας των νέων σε όλη την Ευρώπη ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 15 – 24 (Dehne, & Reidner, 2005). Σε ποσοστό 40%, οι νέες λοιμώξεις από τον ιό του HIV παγκοσμίως αφορούν νέους ηλικίας 15-24 ετών (UNAIDS, 2012). Καθώς το προφυλακτικό δεν προστατεύει πάντα από τις λοιμώξεις, προτιμούμε να μιλούμε για “ασφαλέστερο”, αντί ασφαλές, σεξ.

Θέση του Συνδέσμου είναι ότι όλα τα άτομα πρέπει να έχουν τις γνώσεις, αλλά και την αυτοπεποίθηση να ζητούν από το ταίρι τους ασφαλέστερο σεξ χωρίς να αισθάνονται φόβο και ντροπή. Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο μέσα από ένα περιεκτικό πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που ξεκινάει από νεαρή ηλικία και φτάνει μέχρι την σεξουαλικώς ενεργή ηλικία. Είναι εξίσου απαραίτητο όπως οι νέες και οι νέοι να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές και κλινικές υπηρεσίες, από καταρτισμένους επαγγελματίες.