Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ορίζεται ως η μάθηση σε σχέση με τις γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διαδραστικές και σωματικές πτυχές της σεξουαλικότητας. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά νωρίς κατά την παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην εφηβική και ενήλικη ζωή. Για τα παιδιά και τους νέους, έχει στόχο την υποστήριξη και προστασία της σεξουαλικής τους ανάπτυξης. Σταδιακά ενισχύει και ενδυναμώνει τα παιδιά και τους νέους με πληροφορίες, δεξιότητες και θετικές αξίες ώστε να κατανοούν και να χαίρονται τη σεξουαλικότητα τους, να βιώνουν με υπευθυνότητα και ασφάλεια τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και φιλίες τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δική τους σεξουαλική υγεία και ευημερία, αλλά και των άλλων. Καθιστά τα παιδιά και τους νέους ικανούς να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους και να συνεισφέρουν σε μια δίκαιη κοινωνία με υψηλό δείκτη ενσυναίσθησης».
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στηρίζεται στις ακόλουθες βασικές αρχές: ξεκινάει από τη γέννηση, είναι ηλικιακά κατάλληλη, συνάδει με το επίπεδο ανάπτυξης και κατανόησης των παιδιών, λαμβάνει υπόψη τη διάσταση του φύλου καθώς και κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες και βασίζεται σε επιστημονικά έγκυρες πληροφορίες. Επιπλέον, στηρίζεται στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε μια ολιστική προσέγγιση της ευημερίας, που διασφαλίζει την υγεία και θεμελιώνεται στις αρχές της ισότητας των φύλων, της αυτοδιάθεσης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Σύμφωνα πάντοτε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μελέτες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει ότι η εισαγωγή μακροχρόνιων εθνικών προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχει οδηγήσει σε «μετρήσιμα αποτελέσματα» που περιλαμβάνουν σημαντική μείωση:
- στη σεξουαλική κακοποίηση
- στην ομοφοβία
- στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην εφηβεία
- στις αμβλώσεις
- στη διάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΛ)
- των λοιμώξεων με τον ιό HIV μεταξύ των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών
Η Περιεκτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών και διασφαλίζεται σε Διεθνείς Συνθήκες, Συμφωνίες και Συμβάσεις, τις οποίες έχει επικυρώσει και η Κύπρος. Απορρέει, τόσο από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού όσο και από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση και Σεξουαλική Εκμετάλλευση.