Δελτίο Τύπου: Γυμνές Αλήθκειες

Μόνο όταν η αλήθεια ξεγυμνώνεται και λέγεται ανοικτά, γίνεται αφορμή για συζήτηση και αλλαγή

Δυναμική συνέχεια δίνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού στις ενημερωτικές εκστρατείες που στοχεύουν στους νέους της Κύπρου, με θέμα το σεξ, τη σεξουαλικότητα, την επικοινωνία, τη συναίνεση, τα στερεότυπα και τα όρια μέσα στις σχέσεις. Ακολουθώντας τη μεγάλη επιτυχία της περσινής εκστρατείας «Το Σεξ εν Όπως τα Σουβλάκια», φέτος ο Οργανισμός, «ξεγυμνώνει» αλήθειες γύρω από αυτά τα θέματα με διάφορα ποστ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία τολμούν να παρουσιάζουν ευθέως, μηνύματα γύρω από τη σεξουαλικότητα και το σεξ, στην κυπριακή διάλεκτο.

Τα συγκεκριμένα μηνύματα είναι το αποτέλεσμα εκτενούς συζήτησης με νέους 20-25 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε εκπαιδευτικό διήμερο εργαστήρι του Οργανισμού, με στόχο την εκπαίδευση αλλά και τη συλλογή απόψεων των νέων, σε σχέση με τις εμπειρίες και τα ταμπού που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η εκστρατεία «Γυμνές Αλήθκειες» έχει ως στόχο να αποτελέσει την αφορμή να ξεκινήσουν συζητήσεις, διάλογοι ακόμα και στοχασμοί, μεταξύ των νέων, μεταξύ φίλων, συντρόφων, συναδέλφων, και των μελών της οικογένειας τους και άλλων. Επιδιώκουν να προβληματίσουν τα νέα άτομα για τον τρόπο που επικοινωνούν και εκφράζονται μέσα στις σχέσεις τους, αλλά και για τον τρόπο που διεκδικούν τα «θέλω» τους και βάζουν τα όρια τους.

Μια εκστρατεία που αγγίζει αλήθειες σε θέματα που παραμένουν ταμπού, αλλά συνεχίζουν να είναι ουσιαστικό κομμάτι της σεξουαλικότητας μας, του ίδιου του εαυτού μας σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Στην κοινωνία μας υπάρχει μια δυσκολία να συζητάμε, αλλά κυρίως υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει το αφήγημα που επικρατεί γύρω από τη σεξουαλικότητα και το σεξ. Το αφήγημα που ενισχύει τα στερεότυπα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στις σχέσεις, αυτό που κρύβει μέσα του σεξιστικές και ομοφοβικές αντιλήψεις, και απόψεις. Ένα αφήγημα που χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού και που συχνά προσβάλει και πληγώνει ανθρώπους.

Ευελπιστούμε ότι εκστρατείες όπως αυτήν θα είναι η αφορμή να ακολουθήσουν κι άλλες και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες ή τα πλαίσια όπου οι νέοι και νέες θα επιδιώκουν να κάνουν τέτοιες συζητήσεις τόσο δημόσια αλλά κυρίως μεταξύ τους με άνεση και χωρίς ταμπού.

Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες του Συνδέσμου στο Facebook και στο Instagram.

Στην εικόνα η πλάτη ενός σώματος και πάνω αναγράφεται "Αν κάμει σεξ μαζί σου που το πρώτο ραντεβού εν σημαίνει ότι "εν εύκολη". Κάτω από το κείμενο το hashtag "Γυμνές αλήθκειες) και το λογότυπο του Συνδέσμου.